otrdiena, 2016. gada 14. jūnijs

Tilti un Rīgaskalns / Līgatne

Tilts "Vilhelms"

19.gadsimtā Līgatnē bijuši neskaitāmi tiltiņi pār Līgatnes upīti un daudzajiem papīrfabrikas kanāliem. Lielākai daļai tika doti cilvēku vārdi. Vairumā gadījumu tie ir Mencendorfu dzimtas pārstāvju vārdi. Tā arī šis tiltiņš būvēts par godu Vilhelmam Mencendorfam. Tomēr tautā iegājies nosaukums "Vilhelmīne" - par godu krodzinieka sievai Vilhelmīnei. Šobrīd atjaunoti tiltiņi "Eižens" un "Vilhelmīne", saglabājot vēsturisko veidolu, bet izmantojot mūsdienīgus materiālus.











Rīgas kalns savu nosaukumu ieguvis, pateicoties ceļam, kas no Rīgas uz Cēsīm, seno Vendeni vedis cauri Līgatnei jau kopš 12.gadsimta. 1894-1895. gados Rīgaskalnā tiek uzceltas divas 12 dzīvokļu dzīvojamās mājas papīrfabrikas strādniekiem. 1900.gadā vēl viena 16 dzīvokļu māja tiek uzcelta. Vienlaicīgi uzsākta arī pagrabu ierīkošana Rīgaskalnā. Pagrabu būvniecības darbus organizējis  1882.gadā uz Līgatnes papīrfabriku atnākušais jaunais, talantīgais inženieris Eižens Irmers. Rīgaskalnā izcirstas trīs pagrabu ejas, kurās kopā ierīkoti 45 pagrabi.
























Tilts "Eižens"


Tilts "Eižens" uzbūvēts pāri gravai Rīgaskalnā, kad 19.gadsimta 80-tajos gados Rīgaskalns kļuvis apdzīvots. Tiltiņu projektējis inženieris Eižens Irmejs (Eugen Irmer), kurš atnācis uz Līgatni 1882.gadā. Autoram par godu izvēlēts tiltiņa vārds "Eižens".
















Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru