piektdiena, 2015. gada 23. janvāris

Pētera ala / Sigulda


Ala atrodas Vējupītes kreisajā krastā. Pētera ala ir aizsargājams ģeoloģiskais objekts, tā ir 5,3m augsta un 6,5m dziļa plaisa devona Gaujas svītas sarkanīgajos smilšakmeņos. Pie ieejas tā ir tikai 0,7m plata, dziļumā - līdz 2,2m. Tās galā augšpusē ir šķērsplaisa. Alas apkārtnē norisinās aktīvi erozijas procesi, veidojas noslīdeņi un nobrukumi. Tūrisma ceļvežos Pētera ala minēta jau 19. gadsimtā.








Pētera jeb Grota ala saistīta ar Siguldas pagasta Grotu māju saimnieka Pētera vārdu. Viena no teikām par Pēteralu stāsta, ka viņš ar sievu un dēlēnu slēpies alā no sirotājiem Ziemeļu kara laikā. Kad pietrūcis maizes, un tuvinieki cietuši badu, Pēteris devies uz tuvējo Siguldas mācītājmuižu lūgt maizi. Apkārtnē valdījis bads, tādēļ viņam atteikts. Izmisumā Pēteris paķēris tikko no krāsns izvilkto, karsto maizes klaipu un zibens ātrumā pazudis mežā, izbēgot no vajātājiem. Citā teikā stāstīts, ka, slēpjoties alā Grotu māju saimniecei piedzimis dēls, kuru vecāki nosaukuši par Pēteri.
Pēc alas apskates var doties atpakaļ gar Vējupītes krastu uz Kraukļu aizu un Gleznotājkalnu  vai kāpt stāvkrastā un apskatīt netālo Satezeles pilskalnu.





















Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru